gototopgototop
crete sitia top teft
sitia-guide text image top UK

Σε όποιο σημείο κι αν βρεθεί ο επισκέπτης θα δει την πλούσια και ζώσα αγροτική ζωή της επαρχίας Σητείας. Σ' όλα τα μέρη ορεινά και παραθαλάσσια, υπάρχουν άφθονα αγροτουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια στα οποία μπορεί κανείς να μείνει και να απολαύσει τη φύση, την αγροτική ζωή και την παράδοση.

Χαρακτηριστικό είναι το πάντρεμα του παραδοσιακού με το μοντέρνο, όχι μόνο στη γεωργία αλλά και σε άλλους τομείς. Από τη μια μεριά μπορεί ο επισκέπτης να συναντήσει κάποιον ηλικιωμένο να κρατά την «κατσούνα» (βέργα) κατά το λιομαζωχτό, το καλάθι στον τρύγο ή ακόμη και το γαϊδουράκι κατά τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων. Από την άλλη όμως οι σύγχρονες συνθήκες ζωής και η μηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής επιβάλλουν την ύπαρξη εκσυγχρονισμένων αγροτών με αμάξια και μηχανές καθώς και μοντέρνες εγκαταστάσεις μεταποίησης και συσκευασίας, εξελίξεις που συνδράμουν στην τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων που διασφαλίζουν την ποιότητά τους.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της επαρχίας είναι και αγρότες κάθε λογής: αμπελουργοί, ελαιοκόμοι, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, καλλιεργητές οπωροκηπευτικών καθώς και ψαράδες.

Στο αγροτικό τοπίο της επαρχίας το δέντρο που δεσπόζει είναι η ελιά, το ιερό δέντρο της Αθηνάς καθώς και τα αμπέλια. Η ελιά και το αμπέλι δεν μας δίδουν μόνο τους ευλογημένους καρπούς τους αλλά συνδέονται άρρηκτα με την ιστορία, το πολιτισμό, την παράδοση και τη ζωή του τόπου και ολόκληρης της Μεσογείου.

Η ομορφιά του τοπίου δεν περιορίζεται μόνο στα ελαιόδεντρα και στα αμπέλια. Τα βουνά, οι πλαγιές και οι κάμποι φιλοξενούν πολλά είδη χλωρίδας (αρωματικά φυτά, θάμνοι και αγριολούλουδα, πρίνοι, ασπάλαθοι, φασκομηλιά, ρίγανη, χόρτα) και πανίδας (αιγοπρόβατα «ελευθέρας βοσκής», μελίσσια).

Το ελαιόλαδο της Σητείας είναι από τα κορυφαία ελαιόλαδα στον κόσμο. Είναι εξαιρετικά παρθένο Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας, ελέγχεται κατά HACCP και ISO 9002 και για πολλά χρόνια κερδίζει βραβεία στους διεθνείς διαγωνισμούς που συμμετέχει. Έχει πάρει το πρώτο παγκόσμιο βραβείο στο διαγωνισμό για τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (θεσμός του Ο.Η.Ε.).

Ήδη από την αρχαιότητα ήταν ονομαστό και το Σητειακό κρασί καθώς λέγεται ότι ο Λούκουλλος έστελνε τα πλοία του από τη Ρώμη για να του μεταφέρουν το ποτό που δέσποζε στα γεύματά του. Στις μέρες μας, τα Σητειακά κρασιά είναι αρίστης ποιότητας και γίνονται ανάρπαστα στην εγχώρια αγορά αλλά και στις ξένες.

Τα τελευταία χρόνια στη Μονή Τοπλού με τη συνδρομή των προγραμμάτων LEADER έχουν ανθίσει οι βιολογικές καλλιέργειες της ελιάς και του αμπελιού. Παράγονται και τυποποιούνται επίσης άριστης ποιότητας ελαιόλαδα, κρασιά, τσικουδιά, ελιές, σαπούνι και ξύδι, προϊόντα της επαρχίας Σητείας τα οποία ο επισκέπτης προμηθεύεται σε ασυναγώνιστες τιμές από τους ίδιους τους παραγωγούς αλλά και από καταστήματα και ειδικά πρατήρια.

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε όμως και το άλλο προϊόν της Σητείας, τη ρακή. Το έθιμο των καζανεμάτων (η παραγωγή ρακής με τη βοήθεια του καζανιού) είναι είναι μια ιερή τελετουργία κάθε φθινόπωρο για ολόκληρη την επαρχία Σητείας. Τη σκληρή δουλειά στην αρχή αντικαθιστά το τσιμπούσι και το γλέντι στη συνέχεια, πάντα με τη συνοδεία των μαντινάδων και της μουσικής. Η ρακή δεν είναι μόνο ένα παραδοσιακό προϊόν αλλά αποτελεί το σύμβολο μιας παράδοσης που αρνείται να σβήσει.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για την ύπαρξη στην επαρχία των σύγχρονων αιολικών πάρκων που παράγουν ηλεκτρισμό από τη δύναμη του ανέμου και έχουν κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τις ανεμογεννήτριες όπως τις λέμε, τις συναντάμε στα χωριά Αχλάδια, Ξερολίμνη και Παλαίκαστρο και δίνουν μια άλλη απόχρωση στο τοπίο. Λέγεται ότι η Κρήτη είναι το πρώτο νησί στον κόσμο σε αξιοποίηση ήπιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.